5 Eylül 2017 Salı

Audit mi? Kaç kurtul dostum...

Big 4'dan neden mi kaçtılar ve kaçıyorlar? Anlatayım efendim;

Big 4, piyasadan iş almak için firmalara teklifte bulunur. Fiyat kırmalar başlar, birbirinden gram farkı olmayan bu Big4 firmalarından düşük fiyatı veren denetim işini alır. Düşük fiyattan bir sürü işi olan firma bu işleri yetiştirmek için elemanlarına kırbaç vurmaya başlar. Firmalara genelde bir 4-5 yıllık kıdemli denetçi yanlarında biri kıdemli, biri yeni başlayan 2 çömezle gider. Bunların işini kontrol eden aynı anda birkaç denetimden sorumlu olan 5-6 yıllık bir de denetim müdürü vardır. Bunlar iş bitsin diye gece yarılarına kadar çalışırlar. Haftasonu çalışırlar. Hep çalışırlar. 1 yılllık adam dışarıya E&Y’da denetçiyim der ama (bu arada E&Y’ı gevşek şekilde i vayyy diye okumak sünnettir) garibimin yaptığı fotokopi çekmek, yılbaşından herkes partideyken Gratis’in deposunda tırnak makası sayıp envanter kontrolü yapmak, excel’de vlookup yazmaktır. Hal böyle olunca 1-2 yıllık elemanlar kaçmaya başlarlar. Akıllarında yabancı bir firmanın marketing’i vardır, çünkü onlar için marketingciler oturdukları yerden para kazanan insanlardır. Üniversitedeki sıra arkadaşı ondan daha fazla paraya hem de ABM (Asistant Brand Manager) olarak işe başlamıştır. Neyse, tabii marketing işi falan hikaye. Bir firmanın bütçe raporlamasına geçer bu arkadaşlar. Bir kısmı Banka ağına düşerler. Bunlarda üçe ayrılır; Bankanın müfettişliğine giden yolunu iyice kaybetmiş batağa saplanmış garipler (bildiğin denize düşen yılana sarılır hesabı), Bankaların finans’ına geçenler (bunlar biraz şanlılardır, Bankaların finans ekipleri de kendileri gibilerden oluştuğundan kolay yükselirler ama Banka sonuçta, yükselsen ne olur amkJ), bir de şanlılar yani Bankaların Kurumsal Pazarlamasına RM (müşteri temsilcisi; şanslı derken sadece Kurumsala geçip top tier kurumsal bakanlara diyorum ) olarak geçenler. Bu kaçışlardan etkilenmemek için, 2004-5’den sonra her sene 10-15 kişi alan firmalar aninde 90-100 kişi almaya başladı ki bunların bile yarısı kaçıyor. Tabii 15 kişiyi eğitime ispanyaya götürmek kolayken 90 kişiyi ancak kışın antalyaya götürürsün…

Neyse çok dağıttım, biraz toparlayayım; Big 4’da auditor / denetçi olmak; sıkıcıdır, firmanın sana denetçi demesi gerçekte muhasebeci olduğun gerçeğini değiştirmez (ha bu kötü değildir, YMMM olduğunda bu arkadaşlar darphane gibi para basarlar), ilk 5 sene kabustur, az para kazanırsın (o yüzden genelde hali vakti yerinde, kirasını ailesinin ödediği, ailesinin araba aldığı kişiler bu meslekte uzun yıllar kalıyorlar).

Peki iyi yanı yok mu denetçi olmanın? Vardır hem de tonla. Bir kere piyasadaki finansla ilgili iş ilanlarının çoğunda “Big 4 kökenli” ibaresi vardır. Bir sonraki işiniz için süper bir referanstır. Her sene terfi alırsınız, egonuza iyi gelir. 5 yılda bilemedin 6 yılda müdür olabileceğiniz bir iş piyasada yoktur. Misal büyük ve köklü bir grubun bütçe raporlamasında işe başladınız, 5 yıl sonra ben müdür olmak istiyorum dediğinizde siktir lan manyak cevabını alırsınız. Ama bir bakmışsınız sizin 5 yıldır dirsek çürüttüğünüz yere Big 4’dan sizden 1 yıl fazla deneyimli adam bütçe raporlama müdürü olarak gelmiş. Acı ama gerçek gençler, Big 4 güzel etikettir. Çok firma, çok sektör görürsünüz, çalışkansanız bu sizin baya bir bilgi birikiminizi arttırır. Müdür oldunuz, terfiler bitmedi, 2-3 seneye Senior Manager, sonra da Director olursunuz. Senior ve Director’ken piyasaya CFO, Grup Müdürü, Direktör olarak geçip yılların acısını çıkartan çok kişi vardır. Finans sektöründe üst noktalarda genelde bu kişiler CFO olurlar. Ha rotatifle, spot kredinin farkını 100 defa anlatsan anlamazlar, akreditif dersin bomba zannederler ama ne yaparsın böyle bir sevda vardır piyasada bu adamalara… Bu denetçi kılığındaki muhabebecilerin nakit yönetimi bilmediği için sıçıp batırdığı bir sürü firma vardır ama o durumu da başka bir yazıda yazarız.

15. Yıl gibi halen Big 4’daysanız ve kanser olmamış, intihar etmemişseniz Junior Partner olabilirsiniz. Gelsin paracıklar. Bir de Big4’da çalışırken SMMM olmanız bekleniyor, SMMM oldunuz, hele bir de sonra YMMM olursanız, büyük paralar sizi bekliyor. Tabii hayattan beklentiniz para ve unvansa süper. Bu yolda arkadaşlarla geçirilen zaman azdır, sinema azdır, sevgiliye ve aileye zaman azdır. İlk seneler hüngür hüngür ağlamak çoktur. Laptop’a bağlı, el, bel ve sırt ağrıları kaçınılmazdır. Sex azdır diyemiyorum, zira bu kurumlarda çalışan bazı arkadaşlar çok eğlenceli tren aktiviteleri anlatıyor, görmedim ama dinlediklerim doğrultusunda urban legend değilse güzel ortam var eğitimlerde ve uzun dönem konaklamalı şehirdışı denetim faaliyetlerinde.


Evet, kimse alınmasın gücenmesin yazdıklarımdan, bunlar kişisel görüşler, sadece beni bağlar, bende artıları ve eksileri ile auditorlık böyle bir şey. Sabrın solu selamet veya kaç kurtul dostum arasında bir seçim…

Arrivederci...

16 yorum:

  1. Selamlar, yazi icin tesekkurler.
    Ayrica, YMMM degil YMM. Sektor M harfleriyle dolu ama haklisin.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, yazılarınızı zevkle okuyorum. Chartered Financial Analyst, CIA, CMA gibi sertifikalar hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.erhaba, yazılarınızı zevkle okuyorum. Chartered Financial Analyst, CIA, CMA gibi sertifikalar hakkında bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdım, umarım takip etmeye devam ediyorsunuzdur.

      Sil
  3. Merhaba,
    Acaba danışmanlık hakkındaki düşüncelerini paylaşabilir misin big 4 hakında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Big 4 denetim işinin mutfağıdır. Ama işe yeni aldıklarını çok feci sömürürler ve gerçekleri çok farlı bir açıdan anlatırlar... Danışmanlık bacağı güzel iştir. not aldım, ayrı bir yazı konusu yapacağım.

      Sil
  4. 40-50 yasiniza geldiginizde, 20lerdeki entel takilip yeeaaahhh kapitlizmin kopegimi olucam demenin cezasini cocugunuzu adam akilli bir okula gonderemediginzde yasamak itemiyorsaniz

    Tas gibi fiziginizin diplomanizdan fazla para yaptigi ortamlarda satis yapip yaslanmaya baladiginizda hadi gulumu duymak istemiyorsaniz

    Gitarinizi elinize alip ozgur cocuk/kiz tribinin ailenizin yasadigi saglik sikintisinda parasizlik olarak kut diye suratiniza carpmasini istemiyorsaniz

    Blog yazip advirtesementlardan size omur boyu para kazandiracak bir ise sahip oldugunuz gibi aptal bir dusunce tarzina sahip degilseniz

    Bir baltaya sap olamayanlarin mesleginize boyle sektirdiginde yasayacaginiz buyuk mutlulugu dusunup

    IAS2 dediginizde mac skorumu olum bu ne diyen adamlarin spot kredi tatminlerine kahkahalarla gulmek istiyorsaniz

    Denetimden baslayin gencler!
    Denetim muhasebedir diyen adam ya 2 senede istifa edip kacmistir
    Yada sirket hadi yawrum diyip postalamistir:))

    Boyle yazilarla ego tatmini yapanlara prim vermeyin:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum herşeye eyvallah ama IAS2 dendiginde suratına bakanlara gülüyorsan yabancıların dediği gibi "Get a life"

      Sil
  5. Bazı insanlar çok mutlu, bazı insanlar kaçmanın yolunu arıyor. Mesai vs. biraz şansa bağlı bir durum aslında. Yazları ciddi anlamda rahatsınız ve çok uzun izin yapıyorsunuz. Her yıl terfi alarak kısa sürede müdür olabilmek de büyük bir avantaj. Fakat ciddi anlamda alakasız bir zamanda telefonunuz çalarak sizden saçma sapan bir şey de istenebiliyor. Genellikle iş dışı hayatın varlığını unutmuş insanlar uzun vadede dayanabiliyor, dolayısıyla bu insanların sosyalleştiği yer de şirket.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim, katkınız için teşekkürler.

      Sil
  6. Üstat kolay gelsin. Değerli bilgiler için teşekkürler. Biraz uzun olacak, önden uyarı ve teşekkürlerimi tekrar sunayım.

    Yaklaşık 4 senedir uluslararası alanda sıkça faaliyet gösteren, Türk özel sektörüyle yakın çalışan bir kamu kurumunda çalışıyorum. İyi bir üniversiteden mezunum ve biri ingilizce olmak üzere 2 dile iyi derecede hakimim. Bu sıralar pek tabi aklımda kurumdan ayrılmak var. Her ne kadar belirli sektörlerle iç içe çalışsam da (big four hatta birkaç başka uluslararası firma da buna dahil [danışmanlık ayakları]) yaptığım işin özel sektörde bir karşılığı olduğuna inanmıyorum.

    Açıkçası sıfırdan başlamayı dahi göze almış olarak özellikle big four'un consulting kısımlarını gözüme kestirmiş durumdayım. (bcg yada mckinsey maddi olarak daha iyi gibi duruyor aslında ama onlara girmek daha zordur diye düşünüyorum, bir de önümüzedeki birkaç yıl Ankara da kalmam gerekiyor açıkçası)

    Şimdi soruya gelecek olursam. Açıkçası consulting mefhumuna ilişkin yüzeysel bilgiye sahibim. Elimdeki bilginin içeriden, tecrübeli biri tarafından zenginleştirilmesi önümü açacaktır. Danışmanlık ile ilgili ayrıca yazı yazacağınızı belirtmişsiniz, onu bekleyebiliriz artık.

    Diğer taraftan kendi ikilemim; kariyer açısından big four içinden hangisi daha iyidir sorunsalı. Örneğin e&y yada kpmg'ye kişisel bağlantılarım dolayısıyla daha kolay ulaşabileceğimi düşünüyorum. Başladığım yerin deloitte ya da pwc olmaması kariyer başlangıcı açısından ya da ilgili firmaların ileride sundukları yan imkanlar açısından -a.k.a yurtdışı imkanı- çok fark eder mi?

    Yani kısaca big four yada TR'de butik olarak bulunan diğerlerinin kariyer imkanları olarak kabaca bir karşılaştırmasını da yapabilir misiniz?

    Vereceğiniz cevaplar ve/veya yazacağınız yazılar için şimdiden teşekkür ederim.

    Kestane kebap, acele cevap.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Butik firmalardan kasıt Stephen Moore, Grant Thornton, BDO falansa elbette bu firmalardan başlanabilir. Am bu firmaları çok tanımıyorum, bu sebeple karşılaştırma yapamam, sağlıklı olmaz. Big 4'un büyük fan'ı değilim, sebebi gerçekleri direkt olarak söylememelerinden orada yeni başlayanlara. Hayal tacirliğine karşıyım. Ama fanleri olmamam denetim kariyeri için dünyaca kabul görmüş bir kapı oldukları gerçeğini değiştirmiyor. Danışmanlık bambaşka bir hikaye, ayrı yazı konusu olur. Not olarak aldım, yazarız.

      Sil
  7. Aslolan mutluluktur…
    https://1drv.ms/b/s!AseGX-bijAE9g9Nr1vnZFldJNElSwg

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen mutluluk önemli. Linkten tırstım, tıklamadım:)

      Sil
  8. Ustad ,gecen yıl yeni mezunken bankada mali analizde işe başladım ama aklım auditte.geçiş durumu olursa maaşta %25 lik düşüş söz konusu olacak ancak ilerisi için audit daha mantıklı gibi .Aksiyon alsam mı karar vermiyorum.Sizin düşüncenizi merak ettim .Selamlar

    YanıtlaSil
  9. Tax assistantlik hakkindaki dusunceleriniz neler acaba? Tax'de audit kadar kasmiyorlar diye duymustum. Bir de yas kriteri oluyor mu? Cevabiniz icin simdiden tesekkurler.

    YanıtlaSil