3 Eylül 2017 Pazar

Üstat şüphelerim var...

Müfettişlik yazı dizimizin sonuna geldik... 

Şimdi verdiler yeni başlayan çömez müfettiş yardımcısını bir üstadın yanına…
Let the games begin;


Senede 6 ayınızı evden uzakta bir otel köşesinde geçirmek mesleğin ayrılmaz bir parçasıdır. İşe girmekle iş bitmez müfettiş yardımcısının makus kaderi; yeterlilik sınavı, müfettişlik sınavı, certified internal audit sınavı, spk ileri düzey sınavı derken bi bakmışsınız üniversite bitmiş halen ders çalışmaya devam ediyorsunuz, bi bakmışsınız yaş olmuş 30, hayat kaçmış gitmiş, liseden salak sıra arkadaşınız sizin yarınız kadar çalışıp yabancı bir firmada 3 katınız maaş alıyor. Bankadaki diğer birimlerde çalışanlar sizi dünya kadar para kazanıyor, 5 ***** yıldızlı otellerin havuzlarında yüzüyor ve her ilde bir sevgili yapıyor olduğunuzu düşünedursun, siz 6 aydan beri göremediğiniz arkadaşlarınızın size yaptığı sitemler, hiç oturmadığınız evinize ödediğiniz kira, soruşturma nedeniyle iş akdi feshi önerdiğiniz adamın ağlamaları ile, ekip şefinizin size kitlediği abuk subuk işlerle ve sevgilinizin bu haftasonu gelmiyor musun serzenişleri ile uğraşırsınız. 

Orta ve küçük ölçekli bankalarda maliyet yaratan birim olarak görüldüğünden yeterli değeri görmez müfettişler ve muavinleri. Buralarda parlayan yıldız pazarlamadır... Yabancı bankalarda ise birazda BDDK istiyor diye vardır müfettişler, hoş yabancılar işiniz karşılığını verirler o ayrı... 

Haklarında bir sürü geyik vardır. Müfettişler toplu gezer, yeşil kalem kullanır, et yer rakı içerler.,
martın güneşine müfettişin gülüşüne güven olmaz, ayıdan post müfettişten dost olmaz...

Güzel tarafı yok mudur? İyi bir üstatla, maddi olarak karşılığını aldığınız sayılı 2-3 bankadan birinde çalışıyorsanız, tapılası bir işe dönüşebilir. Kendinizi bilgi yönünden en iyi yetiştirebileceğiz mesleklerden biridir. Şansınız da varsa geleceğiniz çok açıktır. Moda olan birkaç uluslararası denetim sertifikasını da alırsanız bankacılık harici sektörlere de transfer olabilirsiniz. Müfettişlik mesleğine inanılmaz saygı vardır. Egonuz nal gibi olabilir... Özellikle taşrada gerek bilgi birikimizden gerekse de teamüllerden kaynaklanan bir saygıyla iki katınız yaşındaki adamlar size üstat dediğinde kendinizi Superman zannedersiniz. Mesleği teftiş geleneği yerleşmiş köklü ve büyük bankalarda yapmanın keyfi başkadır. Bayanlar için lüzumsuz denecek kadar meşakatli bir iştir. 25 yaşından sonra başlanacak iş değildir. bu mesleği düşünenler için tavsiyem; 25 yaşından küçükseniz, bayan değilseniz, sabırlı ve çalışkansanız ve bankacılıkda bir kariyer hedefliyorsanız müfettiş yardımcılığı gayet güzel bir başlangıçtır. Bayanlar yanlış anlamasın, iş basit hatta basit ötesi bence, Bayanlar yapmasından kasıt, uçakla geçenin bir vakti bir yere gidiyorsunuz, aradan otogara gidip adnı telafuz edemediğiniz bir ücra kasabaya / ilçeye dolmuşa biniyorsunuz. Orada 1 ay kalacaksınız (Yabancı bankada çalışıyorsanız da 7-8 gün - örneklem adı altında cost cutting) elinzde dev valiz, kasabada sadece Flash TV çeken TV... Ha hayaliniz buysa be my guest :)

Son bir lafımda müfettiş yardımcısı seçen IKcılara ve Teftiş Kurulu yöneticilerine, kardeşim label / marka üniversitelerden adam almayın, kaçıyorlar 1-2 seneye. Anadolu'dan çıkma, daha gözü açılmamış adamları alın. Boğaziçi mezununa nakit çekilen dekontundaki imzayı kaç sene baktırabilirsin? Kafayı çalıştırın biraz yahu...

Bir sonraki durak Auditor'lar... Beklemede kalın...

2 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ben Eskisehir Osmangazi Üniversitesi isletme son sinif ögrencisiyim.Hedefim üniversiteye basladigimdan beri banka müfettisligi ielts den 6 6.5 alabilecek seviyede ingilizcem mevcut ve en kisa zamanda bunu belgelendirmeyi düsünüyorum.Daha önce özel bir bankada stajimida tamamladim.Ancak bu marka üniversiteden mezun olma durumu biraz kafami karistirdi acikcasi.Bu durumda banka müfettisligine kabul edilme sansim hakkinda ne düsünüyorsunuz veya bu konu hakkinda baska tavsiyeleriniz var midir?Cevaplariniz icin simdiden tesekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müfettişliğe halen sınavla alan yerlere başvurursanız marka üniversite olayını geçersiniz. Benim üniversitemde marka değil. Bir diğer seçenekte devlet bankalarında müfettişlikte başlamak, orada da böyle bir sıkıntınız olmaz.

      Sil