14 Eylül 2017 Perşembe

Hangi sertifikayı alayım?

Merhabalar efendim;

Biz öndeki yazımızda zebella gibi sertifika olduğundan bahsettik. CIACFSACRMACISACISMSMMMACCACMA... 3 harfliler 4 harfliler... Zart zurt sertifikası… Bu sertifikaları çalıştığınız yerler önünüze kendinizi yetiştirin kisvesi altında çıkartacaktır. Veya müdür olmak için SMMM olmalısın, müfettişlik için CIA şart diyecekler. Evet acı ama gerçek bu...

İlk sorununuz hangi sertifika ve neden olsa gerek? 

Size sertifika gerçeğini anlatayım, bildiğin para tuzağıdır sertifikasyon. 2-3 tanesi ancak işe yarar. Ehliyetiniz var, ama herkes araba kullabiliyor mu, paralel park yapabiliyor mu şeklinde olayı iyice basitleştirebilirim ama daha çarpıcısı var. Sertifikaları aldıktan sonra 2 sene sonra, sertifikayı size veren kurum (IIA, ISACA vs) sizden hali hazırda bu işle alakalı eğitim falan aldığınızı beyan edin ve bana XXX kadar USD ödeyin ki sertifikanız geçerli olsun der. Misal o derneğin bir kitabı size 10 puanlık CPE (Continuing Professional Education) kazandırır, tabii kitaba parayı bayıldıktan sonra okudun okumadın kimsenin umrunda değil. IIA'in yarısında çıktığın seminerine parayı basıp gittin ama kanepeleri yemekten öte birşey yapmadın; buyur 10 CPE'de buradan al. Sonra üstüne sertifika yıllık parası öde. Zaten sınavda anasının nikahı kadar pahalıdır. Çalıştığınız kurum genelde ilk girişinizi öder, ilkinden sonraki girişlerinizi cepten ödersiniz. Gitti paracıklar... Para kısmı tuzaklığı böyle. 

İşe yarar mı? Niye aldığınıza bağlı olarak cevabım bazı sertifikalar için kesinlikle EVET. Ama bir çoğu ise "total waste of time".  Öncelikle hangi sertifikasyonu ne için almak istiyorsunuz bunu kendinize dürüstçe sorun ve cevaplayın. Örneğin iş yerinin terfi için şart koşması, bir sertifika için oldukça geçerli bir sebep. Yeni bir iş bulmak için mi? Bu da OK. İş öğrenip kendimi geliştirmek için mi ---> bsg o zaman. Peki ama sertifika size iş bulur mu? Misal bir sonraki yazı konum CMA olacak. CMA almak isteyen hali hazırda SMMM'si olan bir bütçe raporlama müdürüsünüz diyelim. Yapacağınız iş çok basit, LinkedIN'i açıyorsunuz, Kariyer.net'i açıyorsunuz; anahtar kelimeye CMA yazıyorsunuz bakın bakalım kaç iş ilanı çıkıyor? Ben yaptım; 14.09.2017'deki durum aşagıdaki gibi;


Kariyer.Net
LinkedIN
SMMM
302
49
CIA
53
10
CMA
13
5
CRMA
11
2
CFSA
3
0

Şimdi bu tabloyu gören biri mal gibi ben CFSA alacağım diyorsa, artık ben ne diyeyim. Bunu diğer sertifikalara da uyarlayabilirsiniz, misal Dış Ticaret işlerine bakıyorsunuz bir firmada veya bankada, size git CDCS al dediler (her işin sertifikası var, IK için bile var ya), açıp bakın bakalım piyasada kaç kişi arıyor bu sertifikaya sahip bir kişiyi (CDCS'ciler üzgünüm cevap 0)

Türkiye’de en geçerli sertifika SMMM’dir. Neden mi, ayrıca işleyeceğim ama söyleyeyim, yasal olarak defter tutup, kendi işinizi yapabilirsiniz. CMA ile bunu yapamazsınız… Ama CMA olayında da Türkiye’de çok çılgın ortam var, bu durum yeni yazımın konusu olacak. CIA ise bir şekilde süper pazarlanması yapılmış bir sertifika, başlı başına case study konusu. Ki ben de öyle yapıp CIA içinde bir yazı yazacağım. Görüldüğü üzere CIA da iyi.

Sertifika yurtdışına kapı açar mı? Hangi ülkeye gitmek istiyorsanız o ülkenin ş arama motoruna girip yukarıdaki gibi arattırın. Ama sertifika size tek başına kapı mapı açmaz. Sadece oradakilerle durumu eşitlersiniz. ACCA misal iyidir bu konusa.

Neyse, bir sürü (cidden bir elin parmaklarından fazla) sertifika sahibi biri olarak CIA, SMMM ve CMA’i ayrıca yazacağım. Nasıl çalışmak lazım, gerekli mi değil mi diye. Darma dağınık bir yazı oldu ama diyeceğim şudur; sınavın geçerliliği iş arama motorları ile sağlamasını yaparak anlarsınız. Kimse o sertifikalı birsini aramıyorsa demek ki o sertifika gereksiz, kasmayın. Denetçi iseniz SMMM, müfettişseniz CIA, hali hazırda SMMM'si olan bir muhasebeciyseniz ve yurtdışına gitmek istiyorsanız (UK, Dubai, Commonwealth, GCC ülkeleri için) ACCA, IT denetçisiyseniz CISA sınavlarına kasmanız gerekir. Diğerlerini *iktir edin derim ben; şayet ne kadar asosyal olurum gibisinden bir deney yapmıyorsanız, sevgili yapmak veya mutlu bir şekilde evliyseniz onu devam ettirmek istiyorsanız tabii...

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, bye

13 yorum:

  1. Merhaba iyi günler tüm yazılarınızı okudum çok faydalandım öncelikle teşekkür ederim. Ben Maliye Bakanlığı'nda vergi müfettiş yardımcısı olarak çalışmaktayım. Özel sektöre geçmek istiyorum ancak tax ile sınırlı kalmak audit'e başvurmayı düşünüyorum. Akabinde yurtdışında iş bulmak istiyorum ancak acca mı yoksa cma mı çalışsam bir türlü karar veremiyorum. smmm'yi almam gerekiyor öncelikle ona en kısa zamanda başvuracağım. Özel sektörü pek bilmediğim için kararsızım. Fikirlerinizi duymak isterim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. ACCA bizdeki SMMM'nin muadili bu bakımdan yurtdışında geçerli. Şöyle düşünün ACCA ile defter tutabilirsiniz, CMA ile hiçbirşey yapamazsınız. ACCA sizi yurtdışına çıkartır. Bir de siz daha iyi bilirsiniz muhtemelen ama hatırlatayım SMMM'nin ACCA ile geçişmesi var, SMMM'yi alınca ACCA ile yapılan anlaşma gereği bazı derslerden muaf oluyorsunuz. Bu bakımdan CMA'e göre alması daha kolay olacakır.

    YanıtlaSil
  3. odtü işletme 2.sınıfım.Birkaç sorum var cevaplarsan çok memnun kalırım.

    1.tedarik lojistik dış ticaret operasyonun içindeki alanlar mı.
    2.hedefim bu yıl lojistik tedarik zinciri gibi departmanda staj yapmak.Böylece plaza yaşantısından uzaklaşıp üretim sahasına fabrika gibi bir yerde çalışmak.Doğru mu düşünüyorum.Lojistikte maaşların diğer departmanlara göre daha az olduğunu yazmışsın.tedarikte de öyle mi.
    3.satış pazarlama insan kaynakları için kişiliğim uygun değil. finans muhasebe gibi alanlardan nefret ettim.işletmeci başka hangi departmanda iş bulabilir

    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lojistik sektörü bu aralar kriz içinde. Ama bu tabii geçecektir. Lojistik, tedarik zinciri gibi birimler "back office" işlerdir, kazanç satış, finans gibi işlere göre daha azdır. Genelde ekiplerin başında az sayıda yönetici vardır, onlarda yerlerinde oynamadığından terfi etmek zordur. Tedarik zinciri çok önemlidir esasen iş yerlerinde, işinizde iyi olursanız birazda şansınız varsa bu yazdıklarım sizin için farklı işleyebilir elbette. İnsan sevdiği veya kendisine uygun işte çalışmalı ki, mutlu olsun

      Sil
  4. Üstat merhaba, rica etsem ACCA ile ilgili de ayrı bir yazı yazabilir misin. Uzun zamandır ACCA konusunu araştırıyorum, SMMM stajımını bitirp ruhsatımı aldıktan sonra ACCA'de gerekli muafiyetleri aldıktan sonra ACCA sertifikasını almak istiyorum. Bununla ilgili Türkçe sunum yok gibi.

    ACCA ile ilgili Türkçe bilgiler, o sertifikayı Türkiye'de almış kişiler tanımak isterim.

    Sitenizi ilgiyle takip ediyorum, teşekkürler. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ACCA için ayrı yazı düşünüyorum, ama birkaç ayı var.

      Sil
    2. merhaba acca ile yazı beklıyoruz :)

      Sil
  5. CDCS sertifikası yurt dışında tanınan ve itibarlı bir sertifika. Neden sadece Türkiye ile sınırlı tutup aranmıyor diyorsunuz? Kaldı ki bankalar ve dış ticaret firmaları önem veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yes & No diyebilirim. İtibarlı sertifika mı: yes. iş araken isteniyor mu: No. LinkedIn'e girip job search yapın keyword'e yazın, HK, Singapore, NY ve UKde aramayı yapın, trade buralarda var. Çıkan sonuç benim yazacağım cevaptan daha tatmin edivi olacaktır.

      Sil
  6. CFA ve SPK hakkında ne düşünüyorsunuz ? Sizce bir denetçide veya müfettişin sahip olması ona bir artı katar mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CFA alabilirseniz zaten denetimde kalmazsınız baya başka bir yol önünüzde açılır. SPK lisansı ilk çıktığında geçme notu ve ortalama yüksekken kimsede yokken iyiydi. Kimse almayınca - SPK defalarda öteleme yapınca bir kıymeti kalmadı.

      Sil
  7. Merhaba,
    Ben hali hazirda yurtdisinda Finans Muduru olarak calisiyorum. Hedefim CFOluga yukselmek. Bunun icin bana hangi belge daha cok yardimci olur? CMA ile CPA arasinda kararsizim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finans müdürüsunuz ve bu sertifikaların hangisinu almaliyim diye soruyorsunuz. Siz ciddi misiniz finans muduru oldugunuza acikcasi ben inanmadim.

      Sil