26 Eylül 2017 Salı

Bir umuttur CMA...

Nedir CMA? Bir umuttur CMA :))  Amerika anahtarı mı ? SMMM’ye alternatif mi? Avustralya veya Dubai’ye açılan kapı mı yoksa.. acaba terfi sebebi mi ? Nedir ya bu siyemey :) 

Bütçeci, raporlamacı, finansçı olarak -pazarcı gibi oldu ama neyse :))- bildiğin ve yıllardır bilfiil yaptığın işlerin güçlerin structured hale gelip 2 kitapta vücut bulması. Her sınavın 3 saat 100 çoktan seçmeli ve 1 saat 2 essay sorusu olmak üzere toplam 4 saat sürüp hem beynini hem cebini patlatması.. girip geçemediğin sınav ücretlerinin yanında kitap ve online eğitim setlerini de unutma…

500 puan üzerinden 360 almalısın yoksa çakarsın. Korkma esasen sen hepsini biliyorsun evladım, bunlar zaten her ay kapanışında yaptığın işler güçler diyeceğim ammaaaaa eğer işini sorguluyor ve anlıyorsan.. bu CMA biraz şeytan işidir :) basit görünen sorulara çeldirici yanıtlar yerleştirirler, bazen kendinden şüphe eder hatta vazgeçersin :) ama yok sen yılma.. sen değil miydin ÖSS / ÖYS (biri cevapları söylese- bu tekerleme ile yaşımızda belli oldu-) modunda takılan .. heh işte aynı ruh haline dön başarı çok yakında… Yalnız 100 çoktan seçmelinin ardından biz Türk beyninin alışkın olmadığı essay bölümü vardır. Başarıysa istediğin, öss moduna girer, 30’undan sonra çoluğu çocuğu boşverir, kendini odaya kitlersin.. IFRS, USGAAP farkı, sunk cost, cart cost, curt cost takılırsın..
Şanslıysanız çalıştığınız kurum sizi cmaturk sertifika programına gönderir ki (göndermezse cebinden 12-13 Bin TL çıkar) orada sanıyorum 28-45 yaş arası 2. öss moduna giren olgun ergenleri tanıma şansına nail olursunuz. 28-35 yaş arası pek cingöz, hırslı olur, 35-45 yaş arası daha kalenderdir. Sonunda herkes kendince bişeyler öğrenir çıkar.. Program 12 hafta sürer, şehir dışından bile gelip katılanlar olur.

Aldığımdan beri ekmeğini yiyemediğim sertifikanın ekmeğini tek yiyenin cmaturk organizasyonu olduğuna dair rivayetler vardır :)) heheh neyse şaka bir yana;  bu organizasyonda Sayın Dr. Kerim Kazgan hoca vardır. Kendisi duayen CFO’dur, sağlam Amerika deneyimi ve çeşitli sektör tecrübesi vardır. Fanatik Fenerbahçeli’dir. Ayrıca değerli iktisat hocası Prof. Dr. Gülten Kazgan’ın oğludur.
Bilgili, zeki ve akıllı bir adam kendisi, lakin biraz ukaladır (eh o kadar olsun) gizli espiri bombacısıdır, dersleri sürükleyici ve interaktif geçer. 

Bu seminere katılmazsan sertifikayı alamaz mısın? Hayır kesinlikle öyle bir şey yok, plan programını iyi yapar ve çalışırsan yaparsın. Dedim ya zaten yaptığın bildiğin işler.. Fakat ingilizcenin iyi olması lazım, baştan söyleyeyim yoksa soruları anlamada zorluk çekersin. Her ne kadar SMMM Edirne’ye CMA Amerika’ya kadar denmiş olsa da henüz bunu deneyimlemiş değiliz.. sonuçta bayram tatilinde kuyruk olup İpsala sınır kapısından Yunanistan’a geçmem sayılmaz değil mi :)

Gittiğim görüşmelerde çokça İK’cının "hmmm siyemey çok güzel … nedir yani tam olarak” tepkisi ile karşılaştım.. insanın çıldırası geliyor ama neyse gençler siz ceplerinizi sertifika ile doldurmaya bakın illa zamanı gelir.. umudu kaybetme, iyi olmaya devam et.

Onların ciya’ları varmış  (evet aynen bu şekilde türkçe okuyun CIA yerine) diye bir cümle duymuştum bir CEO’dan.. CIA’yı denetçilerin kullandığı bir program sanıyormuş :) vay bee adamların ciyaları varmışş… henüz siyemey diye bişey duyamadım bir CEO’dan:))

CMA part 1 ve part 2; her bir part için 100 soru çoktan seçmeli ve 2şer essay’den oluşur. Sınav süresi toplam 4 saat olup son derece sıkı kuralları vardır. Sınava istediğin zaman giremezsin yılda 3 window var, Eylül, Aralık ve Mayıs. Buna göre hazırlan ve hazır olmadan yani testlerde 80% başarı elde etmeden girme parana yazık dostum.. 

Burada Educated Guess kavramı çok önemlidir, bilmiyorsan bile güzel atmak önemli; bakın arkadaşlar size işin sırrını anlatıyorum. Tüm konularla zaman kaybetmeyin … CmaTurk kursuna gitsen de gitmesen de mutlaka Gleim kitaplarını bir 1 ay kapanıp çalışın. Sonrasında Gleim’ın setinden sorulara çalışın, %80 doğru yapmadan sınava girmeyin. Yanlışlarını çalış ve bunlardan öğren. terminoloji önemli bunları öğren. 

CMA sertifikasına sahip olana saygım var, yaptığı işi özümseyen, teori ile pratiği bağlayan, bildiğini ve anladığını geçerli bir sertifika ile ispatlayan kağıt üzerinde bir adım önde olabilir. Zira işe alımcılar veya yerli finans yöneticileri CMA’e ne kadar önem veriyor emin değilim. Bunu anlamanın en iyi yolu İK sitelerinin arama motorlarına ilgili sertifika adını yazmak ve aratmak bakalım kaç ilan çıkıyor.

Misakı Milli sınırlarında hala SMMM'nin geçerli olduğunu göreceksiniz, ama yabancı kariyer sitelerine baktığınızda genelde sırasıyla ACCA, CIMA ve CMA görebilirsiniz.

9 yorum:

  1. Hocam yeni bir işletme mezunu olarak en kolay(kolay olmayacak ben de biliyorum ama) hangi yoldan yurtdışında iş bulabiliriz?Bir hocam muhasebe alanında iş bulma imkanınım daha fazla olduğunu söyledi. Dolayısıyla ben de - her ne kadar siz olumsuz görsenizde- bir denetim şirketine girmenin mantıklı olduğunu düşünüyorum.Eminim ki bir çok arkadaşında aklında bu soru var.Sizin bu konuda ki tavsiyeniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni yazıya bakın, Kasım - Aralık yazılarımın konusu budur.

      Sil
  2. Aman yanlışlık olmasın Denetim firmalarını tavsiye etmiyor değilim, sadece firmaların sizleri alırken söyledikleri yalanları yemeyin (burası bir okuldur, kendinize yatırım yapıyorsunuz vs.), neye imza attığınızı bilin diyorum. Yurtdışında iş bulmanın en kolay yolu yurtdışı bağlantılı bir işyerinde çalışmaktık. Yani birden çok ülkede faaliyet gösteren bir kurumda. Yurtdışında çalışma konusuna ilerde değineceğim. En kolay yolu ise yabancı kızla evlenmektir :)

    YanıtlaSil
  3. Hocam kariyer ve yurdışı olanagı bakımından denetim firmalarını mı önerirsin ünilever p&g gibi şirketlerin marketing departmanını mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. P&G, Unilever, Henkel gibi firmaların marketing'inde girebiliyorsanız bunlara girin. Yurtdışı bakımından da daha kolay.

      Sil
  4. cfe sertifikasını hiç duydunuz mu acaba? Başta Amerika olmak üzere geçerli olduğunu duydum ancak emin olamadım. Belki bir fikriniz vardır diye sormak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Certified Fraud Examiner yani CFE hicbir gecerliligi olmayan bir sertifika. Yazılarımda belirttiğim gibi Amerikadaki herhangi bir iş arama sitesine girip key words alanına CFE yazın, çıkan sonuç zaten size sertifikanın geçerliliği hakkında bilgi verecektir. Benim şahsi fikrim tam bir attım yalanı, ..ktim inananı şeklinde bir sertifika olduğu yönünde maalesef :)

      Sil
  5. ahhahahah cevap için çok teşekkür ederim daha açıklayıcı olamazdı :)

    YanıtlaSil
  6. Her 4 ayda bir binlerce smmm piyasaya çıkarken bence cma veya acca almanın zamanı geldi diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil